Glass House

Rezydencja Katowice 340m2

Kaskadowo spływająca kubatura, choć pełna surowego betonu, daje wrażanie lekkości. Charakterystyczne dla domu nie jest tylko wrażenie lekkości, ale nawet lewitacji. Dwupoziomowość budynku została powtórzona również w dwupoziomowym zbiorniku wodnym spływającym jakby wodospad, który okala dom.

Dom został umiejscowiony na urokliwej działce, w doskonałej lokalizacji, skąd blisko do centrum miasta. Równocześnie, bezpośrednio graniczy z lasem, czego nie można było pominąć przy projektowaniu przeszklenia. Ściana lasu zagląda do wnętrz przez potężne tafle szkła.

Strefa wejścia rozświetlona świetlikiem w dachu, który przełamuje bryłę. Nie tylko jednak świetlik spełnia tu tę funkcję. Szczególnie w długie, zimne wieczory można zaznać ogrzewającego światła płynącego ze specjalnie zaprojektowanego kominka na przeciwko wejścia.

Pięknym elementem wnętrza są również białe schody z korianu, które wyglądają jakby nie miały podparcia. A dodatkowo, żeby zmiękczyć surowość betonu nad strefą kuchni i jadalni na stropie została odciśnięta faktura drewna.

przewiń
w górę